10 tips voor non-verbale communicatie

categorie: communicatie, tip

Er wordt altijd veel aandacht besteed aan tips over je CV, je brief en wat je moet zeggen. Toch is hóe je iets zegt, bijna net zo belangrijk. We noemen dat non-verbale communicatie. Oftewel: alles wat je communiceert en overbrengt op je gesprekspartner zonder woorden te gebruiken. Hier vind je enkele tips hoe je dit kunt gebruiken tijdens een sollicitatiegesprek.

  1. Als je een kamer wordt binnengevraagd, blijf dan staan totdat je gesprekspartner een stoel toewijst, of vraag waar hij of zij je graag wilt hebben als deze al gaat zitten.
  2. Als je van je zelf weet dat je zweethanden hebt. Veeg ze dan snel nog even droog voor het moment dat je een hand moet geven. Geef een stevige hand (zonder fijn te knijpen) en kijk iemand daarbij aan. Zorg dat je de naam van je gesprekspartner(s) goed onthoudt.
  3. Neem aan tafel een actieve houding aan, leun voorover en leg je handen op de tafel. Dat straalt belangstelling uit. Sla nooit je armen over elkaar, dat straalt verdediging en geslotenheid uit.
  4. Zet je beide voeten op de grond, dat geeft steun.
  5. Kijk tijdens het gesprek afwisselend je gesprekspartners aan (als het er meer dan één is tenminste).
  6. Probeer af en toe te 'mmm' te zeggen als je gesprekspartner aan het woord is. Dat geeft hem het gevoel dat je luistert en dat je begrijpt wat hij zegt.
  7. Ga niet afleiden door met je pen te tikken, eindeloos in je koffie te roeren of te wiebelen op je stoel.
  8. Gebruik gebaren om je woorden kracht bij te zetten, maar laat het meubilair staan.
  9. Neem een pen en aantekenblok mee, dat toont belangstelling. Het geeft je de kans om het gesprek te structureren en vragen op te schrijven. Ik vind het altijd erg verdacht als niemand wat opschrijft.
  10. Als je ondanks alle voorbereiding toch zenuwachtig bent en niet op alle bovenstaande punten kunt letten, zeg het gewoon. Iedereen zal het begrijpen.
bron: Monsterboard

Informatie aanvragen - Delen

Appoint Enjoy Work

Online marketing mix

Appoint heeft in samenwerking met haar zusterorganisatie Competence Factory een gratis Infographic met overzicht & uitleg van alle SEO en Social media Elementen uitgebracht. Deze ‘’Online Marketing Mix” is nu grati

Haal meer uit Linkedin

Als werkzoekende kun je enorm veel mensen bereiken met Linkedin, maar hoe doe je dit nu goed? Een interview met Jellienke Winters en een paar tips.

Het beste van beide werelden

De meeste digitale compact camera's konden het al enige tijd, video's maken. Andersom konden sommige digitale videocamera's ook foto's maken. Nu is de kwaliteit daarvan niet echt om over naar huis te schrijven, maar met